Cum sfârșeau deținuții în lagărul comunist de exterminare Periprava !? Documentarul ,,În căutarea inginerului Dragomirescu,, va rula pe marele ecran al Centrului Cultural din Râmnic
Un documentar cine-interpretat de Irina-Margareta Nistor, care a obținut două premii de o mare importanță, va rula în data de 10 decembrie la ora 15.00 pe marele ecran al Centrului Cultural ,,Florica Cristoforeanu,, din Râmnicu Sărat. Inginerul Dragomirescu a fost închis în lagărul Periprava. Se spune că acolo a și murit, însă trupul său nu a fost găsit nici până astăzi.
Despre traumele trăite de deținuți, de angajați și familiile lor dar și despre condițiile în care mureau deținuții în lagărul Periprava, unde a fost dus și actorul Mitică Popescu, au povestit de-a lungul anilor foști deținuți, foști angajați și familiile foștilor angajați care au avut ani de coșmar.
În data de 10 decembrie pe marele ecran al Centrului Cultural ,,Florica Cristoforeanu,, din Râmnicu Sărat va rula documentarul ,,În căutarea inginerului Dragomirescu,, realizat de Dragoș Zămosteanu cu sprijinul Fundației Culturale ,,Memoria,,.
Documentarul a fost premiat de două ori în anul 2022. A primit premiul juriului profesionist pentru cel mai bun documentar la Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov și premiul special ,,Pentru aflarea adevărului,, la SIMFEST Târgu Mureș.
Aflat pe 1 ianuarie 1959 în vizită la prietenul său inginer Vasile Cristea, Gheorghe Dragomirescu cîntă la un moment dat „Deșteaptă-te române” și „Vîntuleț de primăvară”. Atît Dragomirescu, cît și inginerul Cristea vor fi denunțați de un comesean. Deși „Deșteaptă-te române” – actualul imn al României – era deja prezentat în colecția „Biblioteca pentru toți” cu titlul „Un răsunet”, iar „Vîntuleț de primăvară” figura în manualul de muzică de clasa a VII-a încă din 1957 însă Tribunalul Poporului nu a luat in seamă nimic și i-a condamnat pe cei doi.
Inginerul Dragomirescu a murit la Periprava. Trupul său nu a fost găsit nici pînă astăzi. Râmnicenii au posibilitatea să vizioneze documentarul în data de 10 decembrie 2022, gratis, intrarea fiind liberă.
,,Animalele bolnave, fierte la cazan, erau hrană pentru sutele de deţinuţi. Beau apă din Dunăre, în Dunăre îşi făceau nevoile sau în butoaie, care erau ţinute până se umpleau în acelaşi loc în care aceşti oameni dormeau. Erau zile când primeau ca hrană arpacaş, preparat ca un terci, care se întindea pe o scândură mare unde era lăsat să se întărească la soare. Deţinuţii tăiau bucăţi din acest aşa-zis preparat şi îl puneau în farfurii de aluminiu, pe care apoi trebuia să şi le agaţe la curele pentru a nu rămâne fără ele. Erau oameni care din disperare şi foame mâncau pe ascuns, când erau la tăiat de stuf, ţipari vii, cărora le rupeau capetele… Nu vă puteţi imagina, un infern… Am făcut hepatită, m-am îmbolnăvit de inimă, umblam cu valeriana în buzunar, iar soţul meu a avut zile cu stări febrile cumplite, malarie cred că a fost… Mureau pe capete, sufereau de dezinterie, însă medicii erau chemaţi foarte rar… Găurile din duşumea erau astupate cu bucăţi de şuncă peste care puneam ceva greu. Şi celebrul actor Mitică Popescu a trecut prin lagărul comunist de exterminare de la Periprava, condamnat pentru trecere frauduloasă a frontierei. Este foarte adevărat ce a declarat Mitică Popescu în câteva interviuri pe care le-am văzut la televizor, cum că mânca cel mai bine când visa.,, a povestit soția unui fost angajat ca marinar la lagărul de muncă Periprava. Anii în care soțul ei a fost angajat la Periprava, au fost ani de coșmar pentru ea și familia ei, ani care au lăsat traume iremediabile, pe care mulți le-au luat cu ei în mormânt. Actorul Mitică Popescu s-a considerat norocos, deoarece, fiind mai tânăr, a rezistat foametei, însă, a avut ocazia să vadă cum alți deținuți mureau de foame.
Mitică Popescu a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru că nu şi-a turnat nişte prieteni care, la o petrecere, au spus că vor să plece în America, în anul 1958.
„Eram la nişte vecini, de un Sfântu Ştefan, la onomastica unui prieten. Din una-n alta, cum povesteşti la întâlnirile astea tot ce-ţi trece prin minte, unii au spus că vor să plece în America. Eram în 1958. Îţi dai seama. Mie mi-a intrat pe o ureche şi mi-a ieşit pe cealaltă. După câteva zile mă trezesc umflat de Securitate”, relatează actorul, precizând că a fost condamnat pentru „Nedenunţare de acte preparatorii pentru trecerea frontierei”.,, a declarat actorul.
Pe Fişa matricolă penală care i-a fost întocmită scrie însă că Dumitru Popescu, student în anul II la Teatru în momentul reţinerii, fusese arestat de Securitate, pe 5 noiembrie 1958, „pentru faptul de Trădare şi trecere de frontieră”.
„E o tâmpenie. Nu înţelegi că n-am avut niciun gând să fug?! D-aia mi-au şi dat doar trei ani. Ceilalţi au luat între opt şi 12 ani. Eu am luat minim de pedeapsă. Alta mai mică nici nu exista” a mai declarat actorul Mitică Popescu, considerându-se un norocos că, fiind tânăr, nu a murit de foame cum văzuse că s-a întâmplat cu alți arestați care nu au rezistat.