Tăierea copacilor, ,,duelul,, avocaţilor ! Toaletarea începută de Holban, continuată de Cîrjan. ,,Vorbim de un atentat la sănătatea publică …,,

0

Doi avocaţi cunoscuţi în Râmnicu Sărat, se ,,duelează,, public. Subiectul este tăierea teilor plantaţi în 1980 şi a altor arbori ce au umbrit ani la rând bulevardele şi străzile din municipiu. Măsura autorităţilor nemulţumeşte mulţi râmniceni însă cel care şi-a declarat public nemulţumirea este avocatul Florin Dinulescu. Cum părerile sunt împărţite, avocatul Lucian Predonescu, tot mai prezent politic pe plan local, a răspuns colegului de breaslă.

Deşi, la prima vedere, discuțiile despre măsura luată de autorități, lasă impresia că ar fi doar un ,,tango,, cu iz electoral, tăierea copacilor din Râmnicu Sărat, s-a dovedit a fi aspru criticată de mulţi râmniceni. Discuțiile pro și contra au loc în mediul public, pe o rețea de socializare.

,,Nu știu cine și de ce urăște copacii din oraș. Până anul acesta au schilodit copacii de prin parcuri și de peste tot sub pretextul ” toaletării”. Sub pretextul modernizării au defrișat curtea liceului Vlahuță și strada Sava Roșescu, au exterminat brăduții de pe str. N Balcescu, , s-a tăiat tot pe strada Păcii. Anul ăsta au „toaletat” la ras toți copacii de pe strada Stefan cel Mare. O parte din teii de pe str Stefan cel mare au fost plantați în 1983. Ce a crescut în 40 de ani ați pus la pământ în 2 zile. Vara viitoare și multe veri de acum înainte ne va pârjoli soarele și vom inspira praful și eșapamentele zecilor de mașini care așteaptă la școală.,, a declarat public avocat Florin Dinulescu.

,,… riscați să picați de pelicani !,,

,,Nu vreau sa intru în polemici și nici in discuții cu tente politice dar văd că subiectul numărul 1 pe agenda unora sunt copacii din Râmnicu Sărat și atunci am și eu de spus, dacă îmi permiteți, câteva lucruri : 1. Copacii la care faceți referire și-au depășit de mult vârsta și arătau deplorabil atât ca scoață(urme clare de putregai) dar și sistemul radicular, așa cum se vede în poze, afectau în mod direct trotuarul ! 2. Nu știu dacă sunteți informați cu privire la proiectul de îngropare a tuturor cablurilor ce stau atârnate pe stâlpi, de multe ori unele nici nu mai sunt folosite de zeci de ani ?! 3. În locul acelor copaci se vor planta alți arbori, cu siguranță mai tineri și mai valoroși( suntem un oraș în care predomina TEIUL, CASTANUL, PLOPUL SI PRUNUL SĂLBATIC); 4. Dacă scopul discuțiilor din spațiul public este protejarea Ramnicului, mă alătur bucuros tuturor celor ce vor sa iasă la plantat ! Dacă scopul e doar politic, sunteți MICI ! Aștept mai mult de la ceea ce se vrea opoziție la Ramnicu Sarat ! Măcar informați-vă și vedeți dacă proiectul este bun sau nu pentru oraș ! Dacă se dovedește a fi bun, riscați să picați de pelicani !,, a declarat Ciprian Ştefan Barbu, fost director al Administraţiei Domeniului Public Râmnicu Sărat.

,,Vorbim de un atentat la sănătatea publică … ,,

Un alt râmnicean nemulţumit de tăierea copacilor care este de aceeaşi părere cu avocatul Dinulescu, este Gabriel Ionică, un alt fost director al A.D.P.  Ionică lansează acuzaţii la adresa administraţiei publice locale. Susţine că nu a existat o dezbatere publică pe tema tăierii copacilor şi că tăierea copacilor este un atentat la sănătatea publică.

,,În ultimele zile/săptămâni s-au tăiat la ras sute de arbori în mun. Râmnicu Sărat! Străzile Sava Roșescu, N. Bălcescu, Păcii, Ștefan Cel Mare, au fost lăsate pentru multe zeci de ani fără umbră și fără oxigen ! Vorbim de un atentat la sănătatea publică iar subiectul lipsește total de pe agenda publică a comunității râmnicene❗️În Consiliul Local nu s-a discutat nimic. ❗️Nu avem nicio dezbatere publică pe acest subiect. Pe pagina de propagandă, facebook-ul Primăriei, nu este nimic menționat. Se taie la propriu o sursă vitală pentru sănătatea râmnicenilor și totul e decis într-un singur birou, probabil de un singur om. Noi ceilalți, vreo 30 de mii, nu trebuie să știm nimic.

Dacă întrebăm ceva, suntem catalogați ca fiind scandalagii…🚫 Momentan nu ne aruncă nimeni de la etaj dar sigur se uită cu jind către Est, acolo unde un singur om decide tot. O explicatie pe care o pot anticipa ar fi că soiurile tăiate nu sunt pretabile zonelor asfaltate, rădăcinile cresc superficial și umflă asfalt, borduri, trotuare, strică garduri si case, rețele de utilități publice, produc alergii… De aceea este ilegal să plantezi arbori de capul tău pe domeniul public pentru că poți face mai mult rău decât bine ! Nu poți planta orice, oriunde. Avem ingineri silvici și experți în domeniu. Unde sunt și care e proiectul lor pe acest subiect⁉️ Încă o explicație ar putea fi că avem arbori bătrâni, bolnavi care pun în pericol viețile oamenilor și bunurile acestora. Totuși, acelea ar trebui să fie cazuri izolate ! Există soiuri care sunt mult mai potrivite pentru a fi plantate în zonele cu construcții și asfalt, soiuri cu rădăcina pivotantă ce vor crește adânc și nu reprezintă o problemă ca cele menționate mai sus.

Am făcut multe plantări de acest gen când am lucrat la ADP. Sunt plantări de care părinții noștri, probabil nu se vor bucura pentru că nu vor apuca să vadă arborii la maturitate. Sunt plantări pentru generațiile viitoare. Ce facem însă în următorii 10-20 de ani ♻️? … Și unde sunt cele câteva sute de arbori ? Cine și pe ce criterii va beneficia de masa lor lemnoasă⁉️ Fără glumițe electorale și fandoseli politice. Este vorba de sanătatea noastră a tuturor. Nu ne putem juca ! Avem din ce în ce mai multă poluare iar armele noastre naturale sunt puse la pământ.,,. a declarat public Gabriel Ionică.

Deşi operaţiunea a fost demarată de fostul coleg de partid al actualului primar, de preotul Viorel Holban iar acum doar este continuată, cel care a îndrăznit asumat să iasă în faţă cu un punct de vedere a fost viceprimarul Florian Nicolae.

Iată o parte din mesajele pro și contra tăierii copacilor. Printre mesaje se numără și mesajul consilierului local al P.N.L., Marius Cernea.

Iată și cioturile rămase după tăiere ⬇️

Cum arătau copacii după primele toaletări efectuate la inițiativa și pe vremea fostului primar Viorel Holban !? ⬇️⬇️⬇️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!