Ziua Internațională a Romilor serbată la C.J. Buzău

0
De Ziua Internațională a Romilor, Sala Consiliului Județean Buzău a fost gazda unor evenimente culturale specifice cetățenilor de etnie romă. S-a cântat și s-a dansat pe ritmuri țigănești. Reprezentanții Consiliului judeţean Buzău au fost prezenți la eveniment.
,,Felicitări, dascălilor și părinților care implică elevii și tinerii de etnie romă în proiecte educative și cultural – artistice ! M-am bucurat să fiu pentru câteva momente alături de copii la spectacolul organizat la Sala Consiliului Județean Buzău și să transmit susținere și apreciere precum și cuvintele lui Nelson Mandela ,,Educația este cea mai puternică armă pe care o poti folosi pentru a schimba lumea”! La mulți ani !,, a transmis subprefectul de Buzău Gabriel Ilie.

,,Ieri am participat la un eveniment organizat de Partida Romilor Buzău, în cadrul căruia s-au dezbătut principalele probleme cu care se confruntă comunitatea romă și modalitățile prin care putem să combatem discriminarea, sărăcia și excluziunea socială.

Este o zi importantă pentru a sărbători cultura, tradițiile și istoria romilor, dar și pentru promovarea demnității, combaterea stereotipurilor, xenofobiei, promovarea responsabilității și incluziunii sociale.

La mulți ani ! Te trais but !,, a transmis subprefectul de Buzău, Constantin Cristea.

Romii (uneori scris rromi) reprezintă un grup etnic originar din India medievală. Aceștia sunt răspândiți în foarte multe zone geografice, dar mai ales în Europa, cele mai importante grupuri trăind în Europa Centrală și de Est, în Turcia, în Peninsula Iberică și în sudul Franței.

O foarte mare parte dintre romi au trecut prin procese de asimilare și aculturație, adoptând viața sedentară, cultura scrisă și limbile și religiile popoarelor lângă care au trăit.

Din cauza modului lor de viață, a culorii pielii, limbii și obiceiurilor diferite, romii au fost, vreme îndelungată, obiect de ură șovină și rasială, care a culminat în secolul al XX-lea cu deportarea și uciderea în masă a unor categorii din rândurile lor în cadrul politicii de genocid a celui de-al Treilea Reich și al unor regimuri aliate cu acesta.

În limba romani, cuvântul rrom înseamnă „om, bărbat, soț”, cu pluralul „romi”, iar forma corespunzătoare genului feminin este „romă” [rr. rromni], cu pluralul „rome”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!