Notari publici arestați. Sunt cercetați penal pentru o serie de infracțiuni

0

Ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție au desfășurat activități procedurale într-o cauză penală instrumentată de procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție în care s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a doi notari publici și a altor persoane.

În sarcina unuia dintre notari s-a reținut comiterea infracțiunilor de: luare de mită, fals intelectual, comis în formă simplă și continuată (6 fapte), instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la uz de fals și abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, comis în formă simplă și continuată (4 fapte).

În cazul celui de-al doilea notar s-a reținut comiterea infracțiunilor de: instigare la fals intelectual în formă continuată și instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

Alte patru persoane fizice sunt reținute și cercetate în aceeași cauză. În sarcina lor s-a reținut comiterea unor infracțiuni de: fals, abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, înșelăciune și uz de fals, săvârșite în forma autoratului, a instigării și a complicității, și în stare de libertate, a cinci inculpați, persoane fizice, în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de: abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, înșelăciune, tăinuire, fals și uz de fals, săvârșite în forma autoratului, a instigării și a complicității.

Certificate de moștenitor și alte acte false

Cauza vizează eliberarea nelegală, de către unele cabinete notariale, în perioada 2019-2022, contra unor sume de bani, a unor certificate de moștenitor, precum și a altor acte care atestau în fals dreptul de proprietate asupra unor imobile aflate pe raza municipiului București, imobile nerevendicate ori care au aparținut unor persoane fără moștenitori.

După obținerea documentelor respective, imobilele erau vândute la prețul pieței.

În dosar au fost dispuse măsuri asigurătorii pentru indisponibilizarea imobilelor ce nu au fost valorificate de inculpați până la data emiterii mandatelor de arestare preventivă, precum și pentru recuperarea prejudiciului produs prin înstrăinarea celorlalte imobile (aproximativ 583.912 euro, 1.128.994 lei și 33.901 USD).

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!