Primăria cu buget permisiv care nu ar avea nevoie de angajați. Care este primarul cu zeci de dosare în Judecătoria Buzău

0

Un primar tânăr din județul Buzău pare să gestioneze atât de bine bugetul local încât, de departe, pare că nici nu ar mai avea nevoie de angajați în Primărie și nici de bani. Asta, în contextul în care, a depus la Judecătoria Buzău, încă din anul 2019, peste 60 de dosare prin care solicită înlocuirea amenzilor cu muncă în folosul comunității.

Este vorba despre primarul comunei Berca. Ionel Dobrița reprezintă comuna Berca și are calitatea de reclamant în peste 60 de dosare înregistrate la Judecătoria Buzău.

Tânărul primar a solicitat înlocuirea unor amenzi cu muncă în folosul comunității, valoarea lor variind între 100 lei și 6.000 lei, scutindu-i astfel pe datornici la plata acestora.

Primarul nu a ținut cont de vechimea amenzilor, unele dintre ele fiind chiar ,,proaspete,, după cum reiese din imaginile de mai jos, de pe la jumătatea anului 2022.

La o analiză atentă a datelor oficiale, publice, postate chiar site-ul Judecătoriei, reiese că, la circa trei luni sau patru luni de zile de la data întocmirii procesului verbal de contravenție, în unele cazuri, primarul a depus la Judecătoria Buzău dosare prin care solicita înlocuirea amenzii cu muncă în folosul comunității.

6.000 lei minus la buget, 300 ore de muncă în folosul comunității

Cu atâtea persoane ce au de prestat ore în folosul comunității se pare, angajații Primăriei Berca ar putea intra, pe rând, ca la rotativă, în concedii de odihnă.

Iată soluția Judecătoriei Buzău prin care suma de 6.000 lei ce ar fi acoperit diverse cheltuieli la nivel de comună, s-a transformat peste noapte în 300 ore de muncă în folosul comunității.

,,Tip soluție: Admite cererea. Soluția pe scurt: Admite cererea formulată de petentă în contradictoriu cu intimatul. Înlocuiește sancțiunea contravențională a amenzii, aplicată intimatului prin procesul-verbal seria PBZY nr. 078016 din data de 09.11.2021, în cuantum 6.000 lei, cu sancțiunea contravențională a prestării unei activități în folosul comunității pe o perioadă de 300 ore, astfel încât intimata va presta 300 ore de activitate în folosul comunității în comuna Berca. Obligă intimatul să se prezinte la Primăria Comunei Berca pentru a fi repartizat în vederea executării activității în folosul comunității. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la data comunicării, cererea de apel urmând a se depune la Judecătoria Buzău. Pronunțată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței astăzi, 19.09.2022.
Document: Hotarâre  4906/2022  19.09.2022,,.

 

Art. 560. Înlocuirea pedepsei amenzii cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității

(1) Instanța competentă să dispună înlocuirea obligației de plată a amenzii neexecutate cu obligația de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității, potrivit art. 64 alin. (1) din Codul penal, este instanța de executare.
(2) Sesizarea instanței se face din oficiu sau de către organul care, potrivit legii, execută amenda ori de către persoana condamnată. Cand dispune înlocuirea pedepsei amenzii cu prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității, instanța va menționa în dispozitiv doua entități din comunitate unde urmează a se executa munca neremunerată în folosul comunității. Consilierul de probațiune, pe baza evaluarii inițiale, va decide în care din cele două instituții din comunitate menționate în hotarârea judecatorească urmează a se executa obligația și tipul de activitate.

(3) Obligația de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității se pune în executare prin trimiterea unei copii de pe hotărâre serviciului de probațiune.

Amenda – Art. 64 Executarea pedepsei amenzii prin prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii

(1) În cazul în care pedeapsa amenzii nu poate fi executată în tot sau în parte din motive neimputabile persoanei condamnate, cu consimţământul acesteia, instanţa înlocuieşte obligaţia de plată a amenzii neexecutate cu obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, persoana nu poate presta această muncă. Unei zile-amendă îi corespunde o zi de muncă în folosul comunităţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!