Un primar, un fost primar și alți angajați ai unei Primării, bântuiți de trecutul infracțional

0

Toți au fost acționați în instanță de viceprimar pentru recuperarea unui prejudiciu de peste 100.000 lei. Nu există ranchiună între ei însă altfel, după cum susține viceprimarul, nu se putea recupera prejudiciul. Așa se face că trecutul infracțional îi bântuie.

În data de 17 martie 2023, la Judecătoria Pătârlagele a fost depusă o acțiune în răspundere delictuală. Reclamant este U.A.T. orașul Nehoiu prin viceprimar Gheorghe Gavriloiu iar pârâții sunt primarul orașului Nehoiu, Ionuț Milea, fostul primar Florentin Lungu, Buta Elena, Meluzina Frățilă, Vasile Genovel Oancea, Valentin Stoichiță, Vasile Sușu și S.C. Prodfor S.R.L.

Conform declarațiilor viceprimarului Gheorghe Gavriloiu, prejudiciul de peste 100.000 lei trebuie recuperat și nu există altă cale decât prin hotărâre judecătorească.

Iată trecutul infracțional care îi bântuie pe pârâții din dosarul nr.734/277/2023 cu termen de judecată 26 iunie 2023 aflat pe rol la Judecătoria Pătârlagele.

„la data de 13.04.2016, procurorul specializat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzau a finalizat cercetările și a emis rechizitoriul prin care a sesizat instanța, dispunând trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui numar de 8 inculpați, respectiv:

– L.F. (Lungu Florientin -n.r.), primar suspendat al orașului Nehoiu, județul Buzău, inculpat în două dosare ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, aflat sub control judiciar în altă cauză, pentru săvârșirea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, obținere ilegală de fonduri, conflict de interese și sustragere de înscrisuri;

– M.I. (Milea Ionut -n.r.), viceprimar (în prezent primar) al orașului Nehoiu, pentru săvârşirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

– B.E. (Buta Elena -n.r), contabil șef în cadrul Primăriei orașului Nehoiu, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte) și obținerea ilegală de fonduri;

– S.V. (Susu Vasile -n.r.), inculpat într-un dosar al Judecatoriei Pătârlagele, secretar în cadrul Primăriei orașului Nehoiu, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;

– F.M. (Frățilă Meluzina -n.r.), funcționar în cadrul Primăriei orașului Nehoiu, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual;

– F.L. (Fieraru Liviu – n.r.), coordonator al Biroului Urbanism din cadrul Primăriei orașului Nehoiu, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual;

– S.V. (Stoichita Valentin – n.r.), inspector al Biroului Urbanism din cadrul Primăriei Nehoiu, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu daca funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și fals intelectual;

– O.V.G. (Oancea Vasile Genovel – n.r.), administrator al unei societăți comerciale din Nehoiu, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (două fapte), complicitate la fals intelectual și fals în înscrisuri sub semnatura privată.

Cercetarile în cauză au vizat legalitatea atribuirii și derularii unui numar de trei contracte de achiziție publică perfectate de Primăria orașului Nehoiu, județul Buzău, cu două societăți comerciale, pentru reabilitarea Policlinicii Nehoiu, una dintre societăți fiind administrată chiar de Florentin Lungu, fostul primar, înainte de a ocupa această funcție publică, iar a doua, de un afin al său, spun procurorii. „Din probatoriul administrat, a rezultat nerespectarea prevederilor contractuale în sensul că anumite lucrări nu au fost executate, altele au fost executate necorespunzător, iar costurile unor lucrari au fost supraevaluate.

În consecință, bugetul local al Primăriei orașului Nehoiu a fost prejudiciat cu 114.802,66 lei, sumă care a fost achitată în mod nelegal de Primărie, ca urmare a demersurilor făcute de L.F. pe lângă viceprimarul M.I. și ceilalti inculpați ”, se menționează în comunicatul de presă al DGA.

În cauză s-a instituit sechestrul asigurator asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpaților, până la concurența sumei menționată anterior. Lucratorii Direcției Generale Anticorupție (D.G.A.) – Serviciul Județean Anticorupție (S.J.A.) Buzău au desfășurat activități în baza ordonanțelor de delegare emise de procuror.

În cauză s-a colaborat cu lucrătorii I.P.J. Buzău – S.I.C.E.

Biroul de informare publică și relații cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău vine cu lămuriri legate de acest caz

Potrivit unui comunicat remis presei, „procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au dispus, prin rechizitoriul din 11.04.2016, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: Lungu Florentin, Milea Ionut, Buta Elena, Susu Vasile, Fratila Meluzina, Fieraru Liviu si Stoichiță Valentin, primar, viceprimar, respectiv funcționari publici în cadrul Primăriei Orașului Nehoiu, județul Buzău, pentru comiterea unor fapte asimilate infracțiunilor de corupție aflate în legătură cu încheierea și derularea a 3 contracte de achiziție publică, care au vizat reabilitarea sediului Policlinicii din localitatea Nehoiu, în perioada 2008 – 2012”.

Probatoriul administrat în cauză pe parcursul urmăririi penale a relevat ca în primul contract de achiziție publică, primarul Lungu Florentin a dispus în mod nelegal plata facturii, in valoare de 273.735 lei, fără efectuarea unei recepții corespunzatoare și fără ca litigiul civil dintre Primăria Nehoiu și executantul lucrării, firma să fi fost soluționat de Tribunalul Buzău, cu consecința prejudicierii bugetului public al Primăriei și al obținerii unui folos necuvenit pentru firma S.C. „Prodfor“ SRL, la care fostul primar are calitatea de asociat unic. Împreună cu contabilul șef al Primăriei, Elena Buta, fostul primar a prezentat în înscrisurile întocmite date false și inexacte cu privire la situația unui arierat, constând în factura fiscală menționată mai sus pentru aprobarea unui împrumut de la Ministerul Finanțelor, în scopul stingerii datoriei către aceeași firmă.

În cazul celui de-al doilea contract, privind lucrări de reabilitare a Policlinicii integrată Spitalului Orășenesc Nehoiu, primarul Lungu, împreună cu Elena Buta, contabilul șef al Primariei Nehoiu, a dispus plata unei facturi în valoare de 72.550 lei, ce cuprindea lucrări supraevaluate, cu consecința prejudicierii bugetului public.

Cel de-al treilea contract a fost atribuit, în mod ilegal, chiar de primarul Lungu, unei firme administrată de Elena Iulica Burlacu, cu care edilul s-a aflat în raporturi de muncă în ultimii 5 ani, cu ocazia cercetărilor descoperindu-se ca aceasta figura și ca angajat al societății la care primarul era asociat unic, încă din 2010.

Și mai grav, procurorii au constatat că pentru a-și acoperi urmele, „primarul Lungu Florentin a sustras din evidențele Primăriei două documente originale, aflate în legătură cu două dintre contractele ce au făcut obiectul cercetărilor, în scopul evitării tragerii la răspundere penală pentru fapta de conflict de interese”.

În ceea ce-l privește pe fostul  viceprimar Ionut Milea, actual primar, procurorii au reținut că împreună cu Elena Buta si Vasile Susu, acesta a semnat un document prin care Primăria Orașului Nehoiu recunoștea existența unei datorii către firma la care primarul era asociat unic, deși litigiul civil dintre Primărie și acea societate nu era soluționat și nici nu se efectuase o recepție corespunzatoare.

În baza acestui document au fost efectuate plăți, cu consecința prejudicierii bugetului public al Primăriei Nehoiu.

În privința altor 3 funcționari publici, respectiv Frățilă Meluzina, Fieraru Liviu si Stoichiță Valentin, a rezultat că au participat în mod nelegal la efectuarea unei recepții, atestând în mod nereal că lucrările fuseseră executate cu privire la primul contract de achiziție publică atribuit societății la care primarul avusese anterior calitatea de administrator.

Referitor la Vasile Genovel Oancea, rereprezentantul celor 2 societăți carora li s-au atribuit contractele de achiziție, procurorii au reținut că acesta a întocmit și semnat, împreună cu funcționari publici din cadrul Primăriei Nehoiu, documente cu conținut nereal, în baza cărora s-au efectuat plăți către acele societăți.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău menționează că cercetările s-au desfăşurat cu sprijinul I.P.J. Buzău – SICE si DGA Buzău, iar dosarul a fost înaintat, spre  judecată, Tribunalului Buzău.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!