Atenție șoferi !!! Polițiștii sânt cu ochii pe voi !

0

Poliţiştii rutieri acţionează pentru reducerea consecinţelor accidentelor de circulaţie prin conştientizarea ocupanţilor autovehiculelor cu privire la consecinţele abaterilor la regimul rutier de natură a distrage atenţia de la conducere, dar şi cu privire la importanţa utilizării centurii de siguranţă.

În perioada 16 – 22 septembrie a.c., conform calendarului de activităţi al Organizaţiei Europene a Poliţiilor Rutier – ROADPOL, poliţiştii structurilor de poliţie rutieră din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău au fost angrenaţi în acţiuni de prevenire şi combatere a abaterilor la regimul rutier de natură a distrage atenţia de la conducere, dar şi pentru conştientizarea importanţei privind folosirea centurii de siguranţă şi/sau a altor dispozitive de retenţie omologate de către conducătorii auto şi pasagerii din autovehicule. În cadrul celor peste 20 de acţiuni punctuale organizate, au fost oprite şi controlate în trafic aproximativ 1800 de autovehicule. În total au fost aplicate 1063 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 206 pentru neutilizarea centurii de siguranţă şi 23 pentru utilizarea telefonului mobil în timpul condusului. Acţiunea „Focus on the road”, se înscrie în Calendarul de activităţi al Organizaţiei Poliţiilor Europene (ROADPOL.) pentru anul 2022 s-a desfăşurat simultan pe teritoriul tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

Sfaturi ale Poliției 

Pentru a preveni sancționarea șoferilor, polițiștii buzoieni vin cu o serie de recomandări.

Aceștia țin să amintească conducătorilor auto că prevederile legislative interzic ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mișcare.

Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenție și este sancționată cu amendă, de la 6 la 8 puncte-amendă și cu aplicarea sancțiunii complementare de 4 puncte de penalizare.

În ceea ce privește nerespectarea normei de interdicție de către conducătorul vehiculului pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere, contravenția este sancționată cu amenda, de la 6 la 8 puncte-amendă .

În ceea ce priveşte centurile de siguranţă, vă amintim că nu au fost proiectate pentru confort, ci pentru siguranţă – Siguranţa ocupanţilor vehiculului. Centurile de siguranţă nu previn accidentul de circulaţie, ci joacă un rol important în reducerea gravităţii rănilor produse ocupanţilor unui autovehicul implicat într-un eveniment rutier. Studiile au arătat că simpla prindere a centurii de siguranţă măreşte şansa de supravieţuire în cazul unui accident. Potrivit prevederilor Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii cu vârstă de până la 12 ani pe scaunul din faţă, chiar dacă sunt ţinuţi în braţe de persoane majore. Nerespectarea obligaţiei pasagerilor aflaţi într-un autovehicul de a purta, în timpul deplasării pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranţă omologate se sancţionează cu 2 sau 3 puncte-amendă, iar conducătorului de autovehicul i se aplică şi 2 puncte de penalizare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!