Polițiștii au dat pliante și căști bluetooth șoferilor

0

Polițiștii rutieri buzoieni au desfășurat ieri o acțiune preventivă privind riscurile preocupărilor de natură a distrage atenţia posesorilor de permise auto, atunci când se află la volan.

Acțiunea face parte din campania națională ce abordează problematica neatenției la volan, cum ar fi utilizarea telefonului sau alte preocupări de natură a distrage atenția de la condus.

În cadrul acestei acțiuni, polițiștii au oprit conducătorii auto, nu pentru verificare sau aplicare de sancțiuni, ci pentru a atrage atenția cu privire la una dintre condițiile cu rol major în producerea unor accidente rutiere din care a rezultat rănirea participanților la trafic. Conducătorilor auto le-a fost adus în atenție faptul că situația pierderii atenției în timpul conducerii autovehiculului are ca rezultat pierderea controlului asupra direcției de deplasare. Toți conducătorii auto opriți în cadrul acțiunii au primit pliante referitoare la campanie, pentru a putea aprofunda rezultatele studiilor privind concluziile ce au stat la baza acțiunii. Totodată, conducătorii care nu aveau în dotare sisteme de tip ,,mâini libere”, au primit de la polițiști căști bluetooth pentru telefoanele mobile. Cauzele accidentelor rutiere sunt diverse, iar neatenția la volan se numără printre acestea. Studiile desfășurate în domeniu au stabilit că timpul de reacție are o medie de 2,3 secunde, însă poate varia foarte mult în funcție de situație sau de persoană. Acest interval cuprinde recunoașterea unui pericol, decizia de a continua sau a frâna, precum și acționarea fizică a frânei, iar abia după această acțiune începe influențarea dinamică a deplasării autovehiculului. Din punct de vedere statistic, utilizarea telefonului fără funcția de ,,mâini libere” crește de două ori riscul de a fi implicat într-un accident. De asemenea, sarcini relativ uzuale, precum introducerea unui număr și apelarea lui cresc riscul de douăsprezece ori.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!