La Pătârlagele se vor construi locuințe pentru tineri ! Primarul a contabilizat investițiile din 2022 și finanțările pentru 2023

1

După încă un an de activitate în funcția de primar al orașului Pătârlagele, Ion Gherghiceanu a concluzionat : ,,Lucrurile bune se obțin în echipă !,, A contabilizat atent investițiile din 2022 și proiectele finalizate și a pus pe hârtie proiectele pentru care a obținut finanțare. Vor fi bani pentru construirea de locuințe sociale și locuințe de serviciu pentru specialiști din sănătate și învățământ. Un alt proiect pentru care a obținut finanțare vizează construirea unei creșe, eficientă energetic, în orașul Pătârlagele.

Iată o serie de proiecte pentru care Primăria Pătârlagele, conform declarației primarului Ion Gherghiceanu, a accesat fonduri europene :  pentru modernizarea a cinci unități de învățământ: școala Mărunțișu, școala Sibiciu de Sus, școala Valea Lupului, școala Crâng și Grădinița cu program normal Mărunțișu. Unitățile au fost dotate cu echipamente de ultimă generație, mobilier sau locuri de joacă, teren de sport. Totul a fost posibil prin Programul Operațional Regional Axa prioritară 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii – valoarea totală a fondurilor primite fiind de aproximativ 3.674.500 lei;

În 2022, s-a realizat alimentarea cu apă pentru aproximativ 100 de gospodării în satele Mărunțișu (zona Valea Seacă), Valea Viei, Mușcel (zona Măceș – Cătunul Bisericii). Lucrările au fost finanțate din bugetul local, valoarea acestora fiind de aproximativ 357.000 lei.

A fost construit un pod nou în satul Crâng, în zona Căminului cultural, pod ce face legătura între Pătârlagele și Mușcel, valoarea proiectului fiind de aproximativ 1.120.000 lei, sumele obținute fiind din Fonduri guvernamentale.

Au fost asfaltate 9 străzi – 3 străzi în satul Mărunțișu, 2 străzi în satul Sibiciu de Sus, 3 străzi în satul Crâng și o stradă în satul Valea Lupului, prin Programul Operațional Regional Axa prioritară 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii – valoarea totală a fondurilor primite fiind de aproximativ 3.838.241 lei.

Au fost reabilitate și modernizate mai multe tronsoane de trotuare, între podul de la Piață și Casa de Cultură Coca Andronescu și au fost amenajate mai multe locuri de parcare în zona Trezoreriei din Pătârlagele – bl. 24 – bl. C1 – bl. E1. Valoarea investițiilor fiind de aproximativ 587.000 lei, finanțate din bugetul local.

Au fost construite praguri de fund, protecții de maluri, rigole carosabile și șanțuri de scurgere a apelor pentru protejarea gospodăriilor și a căilor de acces. S-au construit două praguri de fund în satul Lunca – zona Popescu – Iliescu și Șerban – Andrei. S-au construit un prag de fund și în satul Valea Viei – zona Sicaru – Dumitru și rigole de scurgere a apelor în satele Crâng – zona Cămin cultural și Sibiciu de Sus – zona parc și strada Cimitirului. În satul Fundăturile s-au construit rigole de scurgere a apei din zona Bisericii și până în zona Olari. S-au construit și treceri betonate în zona Piața din Pătârlagele – Mitroi – Chelaru. Valoarea investițiilor menționate se ridică la aproximativ 775.000 lei și s-au finanțat din bugetul local.

S-a construit parcul din satul Sibiciu de Sus, investiția fiind de aproximativ 1.473.000 lei, finanțată din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional Axa prioritară 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii.

S-a reabilitat, extins și dotat Centrul cultural din satul Sibiciu de Sus, investiția fiind de aproximativ 1.600.000 lei, finanțată din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operațional Regional Axa prioritară 13 – ,,Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii,,.

S-a reabilitat, modernizat și dotat parcul central al orașului Pătârlagele, investiția fiind de aproximativ 365.000 lei, finanțată din bugetul local.

A fost amenajată și curtea interioară a Căminului din satul Crâng și a fost racordat la rețeaua de apă și canalizare.

A fost reabilitată clădirea Muzeului orășenesc, iar colecția muzeală a fost inventariată și conservată, și va fi supusă unui proces de restaurare de către Muzeul Național ,,Bucovina,, din Suceava, cu care s-a încheiat un contract de colaborare.
,,Sperăm ca într-un timp rezonabil, „Colecția Muzeală a orașului Pătârlagele” să poată fi vizitată atât de localnici, cât și de turiști.,, a declarat Ion Gherghiceanu.

După doi ani de pauză, în anul 2022 au fost reluate mai multe activități artistice : „Ziua Internațională a Copilului”, Sărbătoarea folclorică „Târgul Cucului” – ediția a 24 – a, Festivalul Național „Mândru-i plaiul muntenesc” – ediția a XXX – a. Au avut loc mai multe activități sportive: concurs de fotbal, tenis, handbal, lupte, iar echipa de suflet a pătârlăgenilor, ACS Montana Pătârlagele, care activează în liga a 4 – a în cadrul Asociației Județene de Fotbal Buzău, este campioană de toamnă, clasându-se pe primul loc la finalul turului de campionat. Asociația Culturală „ Ion Caraion” a editat anul acesta revista „Continuu” cu nr. 13 – 14.

,,Lucrurile bune se obțin în echipă! Dincolo de promisiuni și liste de dorințe, noi am mers pe deviza că oamenii trebuie să vadă și să creadă că echipa pe care au ales-o a fost și este capabilă să schimbe incertitudinea în claritate, teama în siguranță, sărăcia în stabilitate și deruta în predictibilitate.,, a declarat Ion Gherghiceanu.

Peste 10 proiecte au primit undă verde la finanțare 

Primarul orașului Pătârlagele a depus mai multe cereri pentru finanțarea unor proiecte de interes public. A primit undă verde la finanțare pentru cel puțin 11 proiecte. Iată și proiectele pentru care va primi bani :

1. Proiect privind „Reabilitare în vederea creșterii eficienței energetice a clădirilor publice – Liceul Teoretic ,,Radu Vlădescu” – Corp C1, C2 și C3 ” prin Planul Național de Redresare și Reziliență Componenta 10 – Fondul Local – L.3. Reabilitarea moderată a clădirilor publice pentru a îmbunătăți serviciile publice prestate la nivelul unităților administrativ-teritoriale, valoarea maximă eligibilă fiind de 6.753.549 lei – CERERE DE FINANȚARE APROBATĂ.

2. Proiect privind „Renovarea clădirilor rezidențiale bloc C1, C3, C4 și D15 în oraș Pătârlagele” prin Planul Național de Redresare și Reziliență în documentația căruia la componenta Componenta C5 – Valul Renovării, Operațiunea A.3: Renovarea energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale, valoarea maximă eligibilă fiind de 1.054.000 lei;

3. Proiect privind ”Asigurarea de sisteme TIC în U.A.T. orașul Pătârlagele ” prin Programul Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 10 – Fondul Local, Investiția: I.1.2. Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – ITS/alte infrastructuri TIC (sisteme inteligente de management urban/local), valoarea maximă eligibilă fiind de 3.200.000 lei – CERERE DE FINANȚARE APROBATĂ.

4. Proiect privind „Construire blocuri de locuințe sociale în oraș Pătârlagele ” prin Programul Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta 10 – Fondul Local I.2 – Construirea de locuințe nZEB plus pentru tineri/ locuințe de serviciu pentru specialiști din sănătate și învățământ, valoarea maximă eligibilă fiind de 9.662.118 lei – CERERE DE FINANȚARE APROBATĂ.

5. Proiect privind „Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – Piste de biciclete la nivelul orașului Pătârlagele ” prin Programul Național de Redresare și Reziliență, Investiția I.1.4 – Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde – piste pentru biciclete (și alte vehicule electrice ușoare) la nivel local/metropolitan, valoarea maximă eligibilă fiind de 3.101.301 lei – CERERE DE FINANȚARE APROBATĂ.

6. Proiect privind ”Construirea unei creșe eficientă energetic în orașul Pătârlagele, județul Buzău” prin Programul Național de Redresare și Reziliență, C15 Educație – Operațiunea 1 – Construirea, echiparea si operaționalizarea creșelor, valoarea maximă eligibilă fiind de 9.988.916 lei – CONTRACT DE FINANȚARE SEMNAT.

7. Proiect privind „Stații de încărcare pentru vehicule electrice în orașul Pătârlagele” prin Administrația Fondului de Mediu, Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice în localităţi, valoarea maximă eligibilă fiind de 1.590.000 lei.

8. Proiect privind „Reabilitare și asfaltare drumuri de interes local în oraș Pătârlagele” prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, valoarea totală a proiectului fiind de 16.300.000 lei – APORBAT DE LA BUGETUL DE STAT 16.000.000 lei.

9. Proiect privind „Eficientizarea energetică a clădirilor publice – Primăria Pătârlagele, grădinița Pătârlagele, școala Mușcel, corp C1 Liceul Tehnologic” prin Programul ELENA (European Local ENergy Assistance). Proiectele sunt incluse în portofoliul ELENA.

10. Proiect privind „Construirea unui campus școlar în oraș Pătârlagele” prin CNI, valoarea proiectului fiind de aproximativ 13.000.000 lei – PROIECT INCLUS PE LISTA SINTEZĂ CNI.

11. Proiect privind „Construirea unui dispensar medical orășenesc în oraș Pătârlagele” prin CNI, valoarea proiectului fiind de aproximativ 3.000.000 lei – PROIECT INCLUS PE LISTA SINTEZĂ CNI.

,,Imaginați-vă de câtă perseverență a fost nevoie pentru realizarea acestor obiective. În plus, nu ne lăsăm ! Orice sfârșit e urmat de un nou început, așa că avem planuri mari și pentru 2023. Cu siguranță că ne vom agita să iasă bine, astfel încât comunitatea noastră să prospere și să creștem copii într-un mediu cât mai bun pentru a deveni adulți responsabili. Vă mulțumesc pentru susținere, pentru constructiva critică și pentru răbdare.,, transmite primarul orașului Pătârlagele, Ion Gherghiceanu.

1 thought on “La Pătârlagele se vor construi locuințe pentru tineri ! Primarul a contabilizat investițiile din 2022 și finanțările pentru 2023

  1. De când e primar în afară sa asfalteze in fiecare an aceleași străduțe în crâng, nu a făcut nimic.
    Să nu mai vorbim de alimentarea cu apă, in satul Mărunțișu, care după multe cereri și plângeri, a tras apă dea o vână din Valea seacă sa aducă în Mărunțișu, țeava cu apă trecând pe la porțile oamenilor din valea seacă fără să îi branșeze și pe ei la apă. O rușine de primar!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!