,,Comunitatea evreilor Râmnicu Sărat,, lansată de Ștefania Emilia Selegian. Despre viața evreilor din Râmnic și despre demolările din perioada regimului comunist

2

Un profesor tânăr din Râmnicu Sărat a lansat în data de 27 ianuarie 2023, cartea ,,Comunitatea Evreilor Râmnicu Sărat,, fond documentar 1889-1986. Autorul a atins subiecte sensibile, amintiri dureroase care și-au lăsat amprenta pe multe familii de evrei din Râmnic. A menționat despre ,,…demolările din perioada regimului comunist a vechiului centru împânzit cu prăvălii, ateliere meșteșugărești și case ale evreilor râmniceni…,,.

Lansarea cărții al cărui autor este profesor Ștefania Emilia Selegian a marcat “Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului”. Evenimentul a fost organizat în sala de ședințe a Primăriei Râmnicu Sărat.

Ștefania Emilia Selegian a lansat un prim volum care cuprinde materiale în forma lor brută, fără comentarii și analize, prezentate cronologic, volum dedicat documentariștilor, istoricilor, eventualilor negaționiști ai istoriei și descendenților familiilor de evrei din Râmnic.

,,Exodul în masă al evreilor în special către Israel și S.U.A. – debutat imediat după cel de-al doilea Război Mondial, demolările din perioada regimului comunist a vechiului centru împânzit cu prăvălii, ateliere meșteșugărești și case ale evreilor râmniceni, reprezintă doi dintre factorii care au dat startul unui proces nedrept al uitării colective. Însă dizolvarea unei comunități nu trebuie să echivaleze cu anihilarea unei părți a trecutului. … Prin lucrarea de față ne propunem să reconstituim din cioburi de istorie silueta unui destin tulburător, cu un parcurs greu încercat, controversat în orice vreme, cu totul necunoscut generației tinere, cel al comunității evreilor din Râmnicu Sărat.,, a menționat în primele pagini ale cărții profesor Ștefania Emilia Selegian.

Volumul este apărut în cadrul proiectului „Recurs la trecut” al Unity in Values Interconfessional Association, fiind cofinanțat de Municipiul Râmnicu Sărat prin Consiliul Local Municipal, în baza legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general.

2 thoughts on “,,Comunitatea evreilor Râmnicu Sărat,, lansată de Ștefania Emilia Selegian. Despre viața evreilor din Râmnic și despre demolările din perioada regimului comunist

 1. Buna ziua,
  Familia mea evreiască a locuit la Rămnicu Sărat cam în anii 1870 – 1900 , de la Rămnicu Sărat s-au mutat la Brăila, nu am nici o evidentă a timpului in care familia mea a locuit la Rămnicu Sărat , exista o situatie in care se pot obtine informatii despre familia mea… Blumen Sabatay, Blumen Levy și mai mulți, Florea Rămnicianu …

  Vă mulțumesc foarte mult pentru atenție
  Shabtai (Silviu)

  1. Buna seara!
   Va rog sa-mi lăsați o adresa de email pentru a va trimite un document (Compt de venituri și cheltuieli) in care apar numele Blumen L și Blumen S (1899)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!