Grupul cugetătorilor din Râmnic, un altfel de cenaclu literar

1

Scriitori, profesori, oameni de cultură și artiști plastici din Râmnicu Sărat s-au unit și au înființat la început de an, un altfel de cenaclu, numit ,,Grupul cugetătorilor,,. Săptămânal, în fiecare zi de joi, se întâlnesc la Biblioteca Municipală ,,Corneliu Coposu,, și dezbat diverse teme. 

Inițiatoarea unui astfel de proiect cultural a fost râmniceanca Ecaterina Irimia, scriitoare și pictoriță, membră a Asociației Artiștilor Plastici Amatori din Buzău, absolventă a Școlii Populare de Artă Buzău, născută în anul 1949, care împlinește anul acesta vârsta de 74 ani.

Săptămânal, membrii grupului se întâlnesc la Biblioteca Municipală ,,Corneliu Coposu,, și dezbat diverse teme. Atmosfera este prietenoasă și relaxantă.

La ultima întâlnire a unui altfel de cenaclu, care a avut loc joi 16 februarie 2023, tema dezbătută a fost credința. Despre credință au vorbit pe rând toți membrii grupului, printre care, scriitorii Ecaterina Irimia, Mioara Zaharia, Ecaterina Chifu, Aneta Țâru Pioară, Floarea Stănescu, Georgeta Chiriac, Stela Miloș și Aneta Fulga.

Scriitor, profesor Ecaterina Chifu a explicat dictonul latin NIHIL SINE DEO vorbind despre corelația între acțiunea umană și puterea Divinității și a citit din cartea mea „Prin luminile sufletului meu” câteva poeme în proză referitoare la Divinitate. Scriitoarea Aneta Țâru Pioară a vorbit despre importanța Bibliei, de la care pornesc marile creații literare.

,,Dacă este credință, omul se poate vindeca de temeri, de anxietate, de depresii. Credința dă optimism, dă bucurie, dă speranță.,, a subliniat Stela Miloș.

,,Cugetătorii liberi, pasionați de adevăr, dezbat idei filozofice. Deci ăsta-i scopul.,, a declarat Ecaterina Irimia. Joia viitoare, aceeași oameni de valoare ai Râmnicului, oameni care de-a lungul anilor au publicat cărți, iubitori de poezie și proză literară ce au reprezentat municipiul în țară și unii chiar peste hotare, oameni de cultură și artiști plastici, vor vorbi despre prietenie.

1 thought on “Grupul cugetătorilor din Râmnic, un altfel de cenaclu literar

  1. Mulțumim pentru aprecieri, sper Monaliza că vei participa mereu la aceste întâlniri apolitice care dezbat idei din literatura universală. Invităm tinerii să vină pentru a îndrăgi marea literatură a lumii, căci acest dialog cultural dovedește iar că ne unește cultura, nu ne dezbină.
    Cu prețuire
    Ecaterina Chifu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!