Limba română devine limba oficială în Republica Moldova. Comuniștii și socialiștii au protestat

0

„Limba moldovenească” a fost înlocuită oficial cu sintagma „limba română”, un vot ce este o mare reușită și o bucurie pentru toți cei ce știm că România și Republica Moldova sunt două țări unite prin simțire, grai, istorie și, mai ales, prin oameni.

În următoarele 30 de zile, urmează a fi înlocuite, la toate nivelele, și sintagmele: „limba oficială”, „limba de stat”, „limba maternă”, limba noastră” prin care birocrații moldoveni, care au guvernat în ultimele trei decenii, au încercat să evite denumirea corectă a limbii vorbite de către cetățenii Republicii Moldova.

 

Afișarea rezultatelor votării proiectului de lege a fost întâmpinată cu aplauze de către deputații pro-europeni, dar cu manifestări anti-românești de către opoziția pro-rusă. Comuniștii și socialiștii au protestat în sala plenului afișând pancarte pe care scria: „Poporul este suveran, PAS-ul este tiran”, „Constituția RM: Moldova, moldoveni, moldovenească”. Aceștia au anunțat că vor contesta actul votat la Curtea Constituțională și insistă că Legea Supremă poate fi modificată fie prin referendum, fie cu votul a 67 de deputați.

Și în data de 2 martie, votul asupra proiectului în prima lectură a provocat altercaţii şi îmbrânceli în parlamentul de la Chişinău între deputaţii PAS, autorii iniţiativei, şi cei din opoziţia socialist-comunistă. Deputaţii din opoziţia (prorusă) au blocat atunci tribuna legislativului preţ de câteva minute încercând să zădărnicească procedura de vot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!