Concesionarea bălţii ,,Iarba dulce,, aparţinând comunei Bălăceanu, a fost anulată ! H.C.L. nu a primit aviz de legalitate de la Prefectură

0

Consiliul Local Bălăceanu a adoptat în luna noiembrie 2022 un proiect de hotărâre privind concesionarea bălţii ,,Iarba dulce,, situată între Bălăceanu şi Roşioru. Demersurile privind concesionarea nu s-au finalizat deoarece proiectul nu a obţinut aviz de legalitate de la Prefectură. Pentru scoaterea bălţii la licitaţie, ar mai fi nevoie de un aviz. Săptămâna trecută, consilierii locali au adoptat un nou proiect iniţiat de primar, prin care au anulat hotărârea adoptată în luna noiembrie şi totodată licitaţia care trebuia ţinută în data de 21 martie 2023. Taxa anuală de concesiune pentru cele peste 17 ha începea de la suma oarecum modică de 3.000 euro.

După adoptarea proiectului de hotărâre supus la votul consilierilor locali în luna noiembrie 2022, Primăria Bălăceanu a stabilit ca licitaţia pentru concesionarea bălţii să aibă loc în data de 21.03.2023. Balta ,,Iarba dulce,, se întinde pe o suprafaţă de 17,3438 ha şi conform declaraţiei primarului Gică Geangoş, la momentul respectiv a fost stabilit şi preţul de pornire la licitaţie, acesta fiind de 3.000 euro anual.

Pentru licitaţia care trebuia să aibă loc în data de 21 martie anul curent, apăruse şi un potenţial concesionar care, din cele relatate de primarul comunei Bălăceanu, Gică Geangoş, fusese singurul care solicitase caietul de sarcini.

Hotărâre anulată pentru că nu a obţinut aviz de legalitate

Primăria Bălăceanu a făcut toate demersurile privind stabilirea licitaţiei fără a avea însă, avizul de legalitate al Prefecturii Buzău. La un pas de licitaţie, Primăria a fost înştiinţată că H.C.L. 51/29.11.2022 nu a primit aviz de legalitate deoarece nu respecta toate prevederile legale; documentaţia, se pare, era incompletă pentru că nu conţinea toate avizele necesare scoaterii la licitaţie publică.

Primarul Gică Geangoş s-a văzut nevoit astfel, să anuleze licitaţia ce trebuia să aibă loc în data de 21 martie 2023. A iniţiat un nou proiect de hotărâre privind anularea procedurii de licitaţie pentru concesioanrea prin licitaţie deschisă a bunului imobil ,,Balta Iarba Dulce,, şi revocarea H.C.L. Bălăceanu nr. 51/29.11.2022.

Pentru scoaterea la licitaţie a bălţii ,,Iarba dulce,, cu respectarea prevederilor legale, ar mai fi nevoie de obţinerea unui aviz special de la Structura Teritorială pentru Probleme Speciale, balta, conform spuselor primarului Gică Geangoş, fiind situată ,,într-o zonă de securitate,,.

Cum proiectul adoptat în luna noiembrie 2022 a fost anulat, Gică Geangoş susţine că nu se ştie dacă va mai face demersuri pentru darea în concesiune a bălţii. ,,Suntem nevoiţi să dăm o altă hotărâre, să facem o altă documentaţie, deci lucrurile nu sunt clare.,, a declarat primarul comunei Bălăceanu, Gică Geangoş.

Ţinând cont că balta ,,Iarba dulce,, se întinde pe o suprafaţă de peste 17 ha iar preţul de pornire la licitaţie ar fi fost unul modic, de 3.000 euro anual, concesionarea bălţii ar fi fost o investiţie şi o afacere profitabilă pentru orice investitor dar şi un venit în plus la bugetul local.

Situată între localităţile Roşioru şi Bălăceanu, la aproximativ 2 km de şoseaua principală, balta este renumită pentru specii precum crap, cteno, sanger, ştiucă. În baltă se află foarte mult crap, cteno şi ştiucă, recordul la cteno fiind de 14 kg.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!