Mesaj PUSL la 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România

0

Grațiela Gavrilescu, președintele Forului de Conducere Colegiale P.U.S.L. :

“27 martie 2023- 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România!

La 27 martie/9 aprilie 1918, Sfatul Țării, întrunit în ședință solemnă la Chișinău, a votat unirea provinciei românești Basarabia cu România.

În Declarația de Unire, semnată de președintele Sfatului Țării, Ion Inculeț și de secretarul Ion Buzdugan, se consemna: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna se unește cu mama sa România”.

Era, după cum avea să spună Regele Ferdinand, „înfăptuirea unui vis care demult zăcea în inimile tuturor românilor de dincolo şi de dincoace de apele Prutului”.

Unirea, primită, înfăptuită, atunci, cu atât de mari eforturi și primită cu atât de mare bucurie și entuziasm, a fost, nedrept, sfâșiată, la 28 iunie 1940, când Rusia a anexat, din nou, Basarabia, în baza pactului Ribbentrop-Molotov.

Aflați sub vremuri, frații noștri de peste Prut au întărit și ei, cu mari eforturi și suferință, legăturile pe care noi, ca români, ni le-am fi dorit veșnic indestructibile.

Acum, istoria ne pune la încercare, din nou, solidaritatea și puterea rădăcinilor adânc înfipte în istorie.

Fie ca acestea să ne țină, în continuare, uniți, ca OAMENI, indiferent de trecătoarele granițe trasate pe petice de hârtie de neiubitori ai poporului nostru și al limbii ROMÂNE!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!