Lansări de cărți cu surprize la Centrul Cultural ,,Florica Cristoforeanu,, din Râmnicu Sărat

0

Părintele Mihail Milea a lansat în weekend, la Centrul Cultural ,,Florica Cristoforeanu,, din Râmnicu Sărat, romanul ,,Prescura,,. În cadrul evenimentului organizat cu sprijinul Primăriei, alți doi scriitori au lansat cărți. Pentru cine au cântat râmnicenii ,,Mulți ani trăiască !,, !? Scriitorul Traian Gheorghe Cristea a picat în plasa prietenilor.

Alături de părintele Mihail Milea au fost, sâmbătă 06 mai 2023, primarul municipiului Râmnicu Sărat, profesor Sorin Cârjan, scriitorii Traian Gheorghe Cristea și Ion Cojocaru, senatorul P.S.D. de Buzău Liliana Sbârnea, râmniceni, scriitori și profesori din Râmnic și comunele limitrofe, unii dintre ei membri ai Grupului cugetătorilor înființat de pictor și scriitor Ecaterina Irimia, membri ai Cenaclului literar-artistic ,,Alexandru Sihleanu,, prezidat de scriitorul Vasile Ghinea, membri ai Clubului ,,Femina,, printre care medicul Lucreția Dediulescu și epigramiști cunoscuți, printre care fostul primar al comunei Grebănu, Dumitru Hangu.

Moderat de scriitorul Constantin Marafet, evenimentul a fost un bun prilej pentru organizatori să ureze ,,La mulți ani !,, atât părintelui Milea care a împlinit recent vârsta de 65 ani cât și scriitorului Traian Gheorghe Cristea care a împlinit 80 ani. Râmnicenii le-au cântat, pe rând, ,,Mulți ani trăiască !,,.

Ca în ,,Ursul păcălit de vulpe,,

Scriitorul Traian Gheorghe Cristea a primit cadou la ceas aniversar o antologie selectivă.

,,Cartea de argint a sinelui,, scrisă de Constantin Marafet, este o antologie selectivă din opera prietenului său, a scriitorului Traian Gheorghe Cristea.

Traian Gh. Cristea a picat însă în plasa prietenului său care, sub pretextul că îl vrea moderator al evenimentului, l-a atras la lansarea de cărți ca mai apoi să-i ureze împreună cu râmnicenii prezenți un călduros ,,La mulți ani !,, și să-i ofere o surpriză de suflet. Constantin Marafet a scris și i-a dăruit antologia selectivă ,,Cartea de argint a sinelui,,.

Câteva zile la rând s-a pregătit scriitorul Traian Gheorghe Cristea să modereze lansarea romanului ,,Prescura,, cum stabilise cu prietenul său, scriitorul Constantin Marafet însă, ajuns la eveniment a realizat că moderatorul era scriitorul Constantin Marafet, că picase în plasa întinsă de acesta și că, de fapt, i se pregătise o surpriză.

Traian Gheorghe Cristea, aflat la aniversarea vârstei de 80 ani, a lansat 72 de cărți de-a lungul anilor iar alte 7 le are în lucru.

Prefața antologiei primită cadou este semnată de preot prof. dr. Mihail Milea.

În primele rânduri părintele Milea botează Râmnicul și din Sărat îl numește ,,Râmnicul Dulce,, ca mai apoi să împărtășească cititorilor impresii despre omul, profesorul și scriitorul Traian Gheorghe Cristea.

Despre părintele Milea

Scriitorul Ion Cojocaru a lansat ,,Un om între oameni,,. ,,… nu știm când ne naștem; nu știm ce ni se întâmplă în timpul vieții; nu știm când plecăm în lumea de dincolo. Ce mare taină este viața omului !,, scrie Ion Cojocaru care, pentru a doua oară, îl prezintă cititorilor pe slujitorul Bisericii Ortodoxe Române, pe părintele Mihail Milea și scrie despre realizările acestuia cu sprijinul autorităților din județ.

În anul 2015 profesorul Ion Cojocaru a dedicat părintelui Milea cartea  ,,Un samaritean deosebit. Preotul Mihail Milea,,.

Primarul Sorin Cârjan a înmânat părintelui Milea o diplomă de recunoștință pentru permanenta implicare în activitățile sociale și culturale ale comunității râmnicene și constanta prezență în viața spirituală a municipiului Râmnicu Sărat. Sărbătoriții au primit flori și cuvinte alese din partea celor prezenți.

De la eveniment nu a lipsit nici senatorul P.S.D. de Buzău Liliana Sbârnea.

Părintele Milea descrie în romanul său copilăria și tinerețea ,,curată, plină de idealuri sfinte,, a eroinei principale și povestește despre prescură,  despre legătura tainică dintre eroină și pâinișoara rotundă sau în formă de cruce, făcută din aluat dospit, folosită în ritualul creștin ortodox pentru pregătirea împărtășaniei și a anafurei.

Eroina romanului ,,Prescura,, lansat de părintele Milea, este Cornelia-Magdalena Pătruța. Buzoiancă de loc din Cilibia, a copt într-un sfert de secol, în cuptorul de acasă, zeci de mii de prescuri pentru Sfânta Liturghie pe care le-a împărțit în locașuri sfinte din țară și de peste hotare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!