,,Cântec de Dragobete,, la Centrul Cultural din Râmnicu Sărat

0

Consiliul Local Municipal Râmnicu Sărat, Primăria și Centrul Cultural ,,Florica Cristoforeanu,, din Râmnicu Sărat organizează în data de 24 februarie 2024, prima ediție a spectacolului ,,Cântec de Dragobete,,.

 

Este vorba despre un spectacol dedicat zilei de Dragobete, cu intrare liberă, care se va desfășura la Centrul Cultural din Râmnic, începând cu ora 10:00.

Pe scena Centrului Cultural vor cânta grupurile folclorice ,,Izvorașul,, , ,,Stejărelul,, și ,,Bujorelul dar și elevii Școlii populare de arte din cadrul Centrului Cultural ,,Florica Cristoforeanu,, clasa canto muzică populară.

 

 

Obiceiuri de sărbătoarea iubirii

 

Conform tradiției, îmbrăcați de sărbătoare, de Dragobete, fetele și flăcăii se întâlneau în fața bisericii și plecau să caute prin păduri și lunci, flori de primăvară.

Dacă se găseau și fragi infloriți, aceștia erau adunați în buchete și se puneau ulterior în lăutoarea fetelor, timp în care se rosteau cuvintele: „Floride fraga/Din luna lui Faur/La toată lumea sa fiu dragă / Urâciunile să le desparți”.

Pe dealurile din sat se aprindeau focuri, iar în jurul lor stăteau și vorbeau fetele și băieții. La ora prânzului, fetele se întorceau în sat alergând, obicei numit zburătorit, urmărite de câte un băiat căruia îi căzuse dragă.

Dacă băiatul era iute de picior și o ajungea, iar fata îl plăcea, îl săruta în văzul tuturor. De aici provine expresia Dragobetele sărută fetele! Sărutul acesta semnifica logodna celor doi pentru un an, sau chiar pentru mai mult, Dragobetele fiind un prilej pentru a-ți afișa dragostea în fața comunității.

Oamenii de la țară își mai aduc aminte de obiceiul de demult al fetelor și băieților care, în ziua lui Dragobete, se primeneau în haine curate, de sărbătoare și porneau cu voie bună spre pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămăioasă, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste.

Dragobetele, numit și Năvălnicul sau Logodnicul Păsărilor, fecior chipeș și puternic, aduce iubirea în casă și în suflet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!