Comisarii Gărzii de Mediu Buzău aplică amenzi usturătoare incendiatorilor. Un bărbat din Boldu a primit 10.000 lei amendă

0
FB_IMG_1742985926474

Incendiile de vegetație care au avut loc în primele luni ale acestui an au fost, în majoritatea cazurilor, generate de acțiunile umane precum igienizarea terenurilor prin aprinderea resturilor vegetale şi incendierea necontroalată a miriștilor, și amplificate de factorii naturali precum vânt, umiditate scăzută și alte condiții care favorizează raspândurea focului, cu consecințe negative grave pentru mediul înconjurător.

 

Pentru a combate acest fenomen, Garda Națională de Mediu colaborează cu IGSU și APIA, în baza Protocolului de colaborare semnat încă din luna aprilie 2023, în vederea monitorizării modului în care sunt respectate, de către fermieri, normele privind interdicția arderii vegetației uscate pe terenurile arabile și pajiștile permanente situate în siturile Natura 2000.

În acest sens, în urma informării ISU Buzau, despre incendiul unui depozit de deșeuri de grajd de pe raza localității Boldu, în data de 24.03.2025 la verificarea în teren a aspectelor semnalate, comisari din cadrul GNM CJ Buzău, au surprins pe raza localității Boldu o persoană care dădea foc intenționat unei grămezi de gunoi de grajd și au aplicat amenda contravențională în valoare totală de 10.000 lei pentru încălcarea dispozițiilor art. 94 alin(1) lit. n din OUG 195/ 2005 privind protecția mediului.

 

,,Reamintim, și pe această cale, că amenzile prevăzute de OUG nr. 195 din 2005 pentru incendierea miriștilor ajung până la 100.000 lei, iar dacă incendierea a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală, aceasta constituie infracţiune şi se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an, sau cu amendă penală.

Combaterea fenomenului arderii miriștilor și vegetației uscate este esențială având în vedere impactul negativ asupra mediului, prin distrugerea stratului fertil al solului, poluarea aerului (prin eliberarea de dioxid de carbon și alte substanțe toxice), precum și afectarea biodiversității.,, a transmis cms. șef Carmen Adriana Ichim.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!